Healthy Active Lifestyle
Blogr.lt tinklaraštis
 
 
Viskas apie grikius
Posted on spalio 2nd, 2014 at 7:29 pm by Sandra

Grikiai, kaip vienas geriausių energijos šaltinių, reikalauja atskiro posto mano tinklaraštyje. Juose yra tiek vitaminų, tiek mineralinių medžiagų. Šios kruopos nepamainomos sportininkams.

grikiai-5187657698315

100 g. grikių kruopų pasižymi:

Baltymų – iš viso 12.60 g
Gyvūninių baltymų 0.00 g
Augalinių baltymų 12.60 g
Riebalų – iš viso 3.10 g
Sočiųjų riebalų rūgščių 0.58 g
Mononesočiųjų riebalų rūgščių 1.03 g
polinesočiųjų riebalų rūgščių 1.10 g
Cholesterolio 0.00 mg
Angliavandenių – iš viso 69.30 g
Krakmolo 60.50 g
cukrų (mono- ir disacharidų) 0.70 g
Skaidulinių medžiagų 5.90 g
Mineralinių medžiagų 2.00 mg
Natrio 5.00 mg
Magnio 218.00 mg
Fosforo 459.00 mg
Kalio 443.00 mg
Kalcio 25.00 mg
Geležies 2.80 mg
Cinko 3.50 mg
Seleno 5.00 μg
Jodo 2.50 μg
Vitamino A (retinolio ekv.) 2.00 μg
Vitamino D 0.00 μg
Vitamino E (tokoferolio ekv.) 0.10 mg
Vitamino B1 0.45 mg
Vitamino B2 0.12 mg
Niacinio (vitamino PP) 3.50 mg
Niacinio ekv. 6.70 mg
Folio rugšties 40.00 μg
Vitamino B6 0.67 mg
Vitamino B12 0.00 μg
Vitamino C 0.00 mg
Alkoholio 0.00 g
Energinė vertė (kJ) 1463 kJ
Energinė vertė (kcal) 349 kcal

Grikių kruopų sudėtis unikali, nes jose yra ne tik angliavandenių, bet ir augalinių baltymų. Beje, pastarųjų kur kas daugiau nei kituose grūduose (iki 30 proc.). Todėl grikių košė gali būti puiki alternatyva mėsai, ypač laikantis dietų. Visi grikių angliavandeniai (jų yra apie 70 proc.) priskiriami prie sudėtingųjų, tai yra jie virškinami lėtai. Mitybos specialistai laiko grikių košę nekaloringu dietiniu produktu, kurį į savo valgiaraštį turėtų įtraukti antsvorio turintys žmonės. Grikių kruopos pirmauja pagal B grupės vitaminų kiekį. Šie vitaminai pagreitina medžiagų apykaitą ir stiprina nervų sistemą. Be to, grikiuose yra rutino — vitamino P, stiprinančio kraujagyslių sieneles. Mokslininkai nustatė, kad rutino pasisavinimą pagerina vitaminas C, todėl šią košę rekomenduojama derinti su kopūstais, salierais, petražolėmis ir kitomis daržovėmis, kuriose yra daug vitamino C.

Šaltinis:

http://www.lrytas.lt/-12747418691273180711-naudingiausių-košių-reitingas.htm

Daugelis yra girdėję, o gal ir laikęsi grikių dietos:

Tipas: monodieta

Pagrindinis produktas: grikių kruopos.

Galimi papildomi produktai: kefyras, džiovinti vaisiai, švieži vaisiai.

Trukmė: ne ilgiau dviejų savaičių, patartina 7–10 dienų.

Veiksmingumas: didelis, bet neilgas.

Pajėgumas laikytis šios dietos: vidutinis, dažniausiai būna nelengva jos laikytis.

Kaina: nedidelė.

Stiklinę kruopų 1 – 2 minutes paskrudinkite ant sausos keptuvės, paskui užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite nakčiai.

Šią nevirtą košę valgykite 4 – 6 kartus per dieną be druskos, be cukraus ir be riebalų. Laikantis itin griežtos dietos, valgomi tik grikiai, geriamas tik vanduo ir nesaldinta arbata (ne mažiau 1,5 – 2 litrų skysčių per dieną).

Laikantis švelnesnės dietos, grikius galima valgyti su liesu kefyru, tačiau ne atskirai, kaip patariama daugelyje dietų, o vienu metu. Valgant grikius su pienu produktais, geriau įsisavinamas kruopose esantis baltymas. Tiesa, kalcis bus įsisavinamas prasčiau.

Galima derinti grikius su džiovintais vaisiais, tiesa, dietos poveikis nebus toks veiksmingas, nes džiovinti abrikosai ir mėlynosios slyvos turi nemažai kalorijų, o razinos, figos ir datulės turi jų dar daugiau. Geriau derinti grikius su šviežiais nesaldžiais vaisiais, tada bus ne taip sunku laikytis dietos, o kalorijų gausite mažiau, nei iš džiovintų vaisių.

Suprantama, kad ne kiekvienas pajėgtų dvi savaites valgyti vien plikytus grikius, todėl šios dietos galima laikytis neilgai, ne daugiau nei 10 dienų. Tuo laikotarpiu, kai ketinate laikytis dietos, neplanuokite aktyvios fizinės veiklos, įtempto protinio darbo, nes daugeliui nebūna lengva laikytis grikių dietos.

Besilaikantieji grikių dietos dažniausiai skundžiasi silpnumu, mieguistumu, sako, kad sunku susikaupti darbe, kad jaučia alkį ir prastai miega. Taip yra dėl angliavandenių trūkumo, nes iš plikytų grikių jie sunkiau įsisavinami ir kraujyje sumažėja cukraus lygis.
Laikantis dietos, trūksta ir kitų maistingųjų medžiagų, todėl vertėtų tuo metu vartoti vitaminų ir mineralų kompleksą.

Dar vienas svarbus dalykas – grikių dieta gana veiksminga, pirmomis dienomis per vieną dieną netenkama 1–1,5 kilogramo, vėliau svoris mažėja lėčiau. Tiesa, grįžus prie įprastos mitybos, svoris sugrįžta gana greitai. Tas negąsdina norinčių tiesiog tilpti į šventinę suknelę ar apsivilkti seksualų bikinį. Jei norite ilgalaikio poveikio, pamąstykite, kaip pakeisti mitybą, kad nebūtų veltui vargta, laikantis grikių dietos.

Šaltinis:
http://www.delfi.lt/gyvenimas/grozis_ir_sveikata/grikiu-dieta-privalumai-ir-trukumai.d?id=57795682#ixzz3EoajDhHU

Visgi, kaip ir bet kuri monodieta, ji yra veiksminga tol, kol jos laikomąsi, be to turi nemažai šalutinių poveikių, todėl  siūlau kiek kitokį sveikos mitybos valgiaraštį, į kurį įtraukti ir grikiai:

1 valgymas: omletas iš 4 baltymų ir 1 trynio + agurkas + juoda kava be cukraus

2 valgymas: 80-100 g. grikių + 1 valgomasis šaukštas alyvuogių arba linų sėmenų aliejaus

3 valgymas: 150 g. virtos vištos krūtinėlės + daržovės

4 valgymas: 80-100 g.  grikių + 1 valgomasis šaukštas alyvuogių arba linų sėmenų aliejaus

5 valgymas 150 g. liesos varškės + 20-30 g. riešutų + valgomais šaukštas proteino miltelių  (paskanint varškę) + žolelių arbata

Pabaigai, dalinuosi labai skaniu ir sveikiu grikių omleto receptu rastu tinklaraštyje „Cukrinis avinėlis“:

http://cukrinisavinelis.lt/pusryciu-idejos/193-omletas-su-grikiais/

Skanaus!